Sememangnya aku tak berapa nak pandai masak pun.. Basic2 ja tahu.. Ngeh2.. Selain lauk-lauk, aku suka try desert y aku suka makan and teringin nak rasa.. Hehe. Alaa search ja kat Google, belambak. For me, tak perlu kot beli buku resepi tebal2 tu haaa.. depends ;p
Resepi ni sebenarnya aku dah try banyak kali. Tapi terlupa la copy kat sapa.. Buat tuan blog y aku copy, terima kasih daun keladi, nanti boleh copy lagi.. Hihi. Resepi ni sangat simple and sesuai for beginner macam ehem, saya...
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung kastard (tak kisah brand apa pun)
- Gula (tak sampai 1 cawan pun) *ikut tahap kemanisan masing-masing ;)
- Air 10 cawan
- Susu pekat 1/2 cawan *agak-agak takut terlebih manis nanti
- Santan sikit
- Secubit garam
- Biskut marie Munchy's Cappuccino
Cara-cara :
- Masukkan tepung kastard ke dalam bekas, then masukkan air. Kacau hingga sebati.
- Tambah gula, susu pekat dan sedikit santan ke dalam bancuhan tadi. Kacau
- Tapis dan masukkan dalam periuk *sy guna belanga. senang sikit ;p
Ehem. Belanga = Kuali ya :D
- Kacau dalam periuk dengan api sederhana. Sentiasa kacau ya. Jangan tinggal nanti dia berketol-ketol *hahha.. aku tau sebab aku dah buat eksperimen dulu.. kiki
- Letak garam sikit. Kacau sampai agak-agak dia pekat dan likat dan berkilat.
- Angkat setengah puding letak dalam bekas anda y comel-comel. Lepas tu bagi sejuk sikit patahkan biskut marie (ikut suka, tak patahkan pun okay). Tuang lagi setengah puding atas biskut tu. Tekan2 sikit bagi sama rata. and done! :)
Ni layer pertama. Kalau rajin buat la layer banyak-banyak.. Then setiap layer diselangi dengan biskut :)
Ha ada nampak tak kat tengah2 tu ada macam kaler selain kuning, tu lah biskutnyaa :) Simpan dalam peti sejuk.. Wallahh. Sedap dimakan begitu sahaja.. :D
p/s : Hmm... harini nak try apa pulak yer.....
No comments:
Post a Comment